Kada? 1924 m. sausio 25 – vasario 5 d.
Kur? PRANCŪZIJA
Iškovoti medaliai? 0

1924 m. Šamoni žiemos olimpinės žaidynės

Apie žaidynes

Pirmosiose žiemos olimpinėse žaidynėse dalyvavo 258 sportininkai iš 16 šalių. Jie išsidalino 16 medalių komplektų akmenslydžio, bobslėjaus, dailiojo ir greitojo čiuožimo, ledo ritulio, lygumų slidinėjimo, šuolių su slidėmis, šiaurės dvikovės, kareivių patrulių lenktynėse.

Daugiausia medalių iškovojo (iš viso medalius laimėjo 10 šalių atstovai): 1. Norvegija – 17 (4, 7, 6), 2. Suomija – 11 (4, 4, 3), 3. Austrija – 3 (2, 1, 0).

Įdomūs faktai

Žaidynes rengė Prancūzijos olimpinis komitetas. Iš pradžių renginys vadinosi Tarptautine žiemos spirto savaite, bet po to, kai buvo sulaukta miližiniško susidomėjimo, TOK nutarė pavadinti renginį žiemos olimpinėmis žaidynėmis.

Pirmuoju žiemos olimpiniu čempionu tapo amerikietis Charlesas Jewtraw, triumfavęs 500 m greitojo čiuožimo rungtyje.

Ledo ritulio turnyre karaliavo Kanados rinktinė. Per pirmuosius tris mačus kanadiečiai pelnė 85 įvarčius ir nepraleido nei vieno. O iš viso kelyje aukso link Kanados komanda įmušė 122 įvarčius, o į savo vartus praleido vos tris.

Jauniausia žaidynių dalyvė buvo vienuolikmetė norvegė Sonja Henie. Nors dailiojo čiuožimo varžybose ji liko paskutinė, tačiau užkariavo publikos simpatijas. Vėliau per kitas trejas olimpines žaidynes S.Henie iškovojo tris aukso medalius.

Šamoni olimpinių žaidynių svetainė:

https://www.olympic.org/chamonix-1924

© 2018 LTOK, LTeam.
Svajonių įgyvendinimas: IT DREAMS