Kada? 1972 m. vasario 3-13 d.
Kur? JAPONIJA
Iškovoti medaliai? 0

1972 m. Saporo žiemos olimpinės žaidynės

Apie žaidynes

Pirmose žiemos olimpinėse žaidynėse, vykusiose ne Europoje ar Šiaurės Amerikoje, dalyvavo 1006 sportininkai iš 35 rinktinių. Jie išsidalino 35 medalių komplektus.

Daugiausia medalių iškovojo (iš viso medalius laimėjo 17 rinktinių nariai): 1. SSRS – 16 (8, 5, 3), 2. VDR – 14 (4, 3, 7), 3. Šveicarija – 10 (4, 3, 3).

Įdomūs faktai

Iki Saporo žaidynių nė vienas japonas nebuvo iškovojęs žiemos olimpinio aukso. Ledus pralaužė šuolininkai su slidėmis, standartinio tramplino rungtyje užėmę visą garbės pakylą – čempionu tapo Yukio Kasaya, vicečempionu – Akitsugu Konno, bronzos laimėtoju – Seiji Aochi. Šie trys medaliai buvo vieninteliai, japonų iškovoti Sapore.

Pirmą istorijoje žiemos olimpinių žaidynių aukso medalį Ispanijai laimėjo kalnų slidininkas „Paquito“ Fernandezas Ochoa, triumfavęs slalomo rungtyje. Pirmuoju žiemos olimpiniu čempionu iš Lenkijos tapo Wojciechas Fortuna, laimėjęs šuolius nuo didžiojo tramplino.

Likus trims dienos iki žaidynių buvo diskvalifikuotas Austrijos kalnų slidininkas Karlas Schranzas, kuris per metus gaudavo apie 50 tūkst. dolerių iš slidžių gamintojų ir todėl buvo pavadintas profesionaliu sportininku, o olimpinėse žaidynėse tuo metu buvo leidžiama dalyvauti tik mėgėjams. Tuo tarpu kanadiečiai atsisakė siųsti į žaidynes savo ledo ritulio komandą, protestuodami prieš SSRS ir kitų Rytų Europos šalių profesionalių sportininkų dangstymą ir laikymą juos mėgėjais.

Saporo olimpinių žaidynių svetainė:

https://www.olympic.org/sapporo-1972

© 2018 LTOK, LTeam.
Svajonių įgyvendinimas: IT DREAMS