Kada? 1980 m. liepos 18 – rugpjūčio 3 d.
Kur? SSRS
Iškovoti medaliai? 11

1980 m. Maskvos vasaros olimpinės žaidynės

Apie žaidynes

Maskvos olimpinėse žaidynėse dalyvavo 5179 sportininkai iš 80 rinktinių. Jie išsidalino 203 medalių komplektus.

Daugiausia medalių iškovojo (iš viso medalius laimėjo 36 rinktinių nariai): 1. SSRS – 195 (80, 69, 46), 2. VDR – 126 (47, 37, 42), 3. Bulgarija – 41 (8, 16, 17).

Lietuva žaidynėse

Maskvos olimpinėse žaidynėse dalyvavo 16 sportininkų iš Lietuvos. Jie rungėsi baidarių ir kanojų bei akademinio irklavimo, krepšinio, lengvosios atletikos, plaukimo, rankinio, kulkinio šaudymo varžybose ir iškovojo net 11 medalių.

Olimpinėmis čempionėmis jau antrą kartą tapo krepšininkė Angelė Rupšienė ir rankininkė Aldona Česaitytė-Nenėnienė. Aukso medalius taip pat iškovojo SSRS krepšinio rinktinei atstovavusi Vida Beselienė bei rankinio rinktinėje žaidusi Sigita Mažeikaitė-Strečen.

Olimpiniame baseine plaukimo olimpiniais čempionais tapo Robertas Žulpa (200 m krūtine) ir Lina Kačiušytė (200 m krūtine). Ši sportininkė 100 m krūtine rungtyje finišavo septinta.

Estafetės 4×400 m olimpinį auksą su komandos draugais iškovojo bėgikas Remigijus Valiulis.

Olimpiniu vicečempionu su SSRS vyrų rankinio rinktine tapo Voldemaras Novickis.

Bronzos medalius iškovojo aštuonvietės įgulos nariai irkluotojai Jonas Narmontas ir Jonas Pinskus,  krepšininkas Sergejus Jovaiša.

Per žingsnį nuo medalio liko šaulys Vladas Turla, užėmęs ketvirtąją vietą. Galina Murašova disko metimo finale buvo septinta.

Maskvos žaidynėse dirbo ir teisėjai iš Lietuvos, o vilnietis Janis Grinbergas buvo rankinio turnyro direktorius.

Įdomūs faktai

Po 1979 m. sovietų invazijos į Afganistaną net 66 valstybės nutarė boikotuoti Maskvos olimpines žaidynes. Penkiolikos iš šių šalių atletai, nutarę neprisidėti prie boikoto, atidarymo iškilmėse žygiavo su olimpine vėliava. Ji buvo keliama ir šiems sportininkams iškovojus medalius, o jų garbei skambėjo olimpinis himnas. Naujosios Zelandijos, Portugalijos ir Ispanijos sportininkai varžėsi su savo šalių nacionalinių olimpinių komitetų vėliavomis.

Olimpinėse žaidynėse debiutavo Angolos, Botsvanos, Kipro, Laoso, Mozambiko, Nikaragvos ir Seišelių sportininkai.

Sovietų gimnastas Aleksandras Ditiatinas tapo pirmuoju sportininku, per vienerias žaidynes laimėjusiu aštuonis medalius. Jis iškovojo tris aukso, keturis sidabro ir vieną bronzos apdovanojimą.

Paskelbus boikotą, pirmajame istorijoje olimpiniame moterų žolės riedulio turnyre liko tik viena dalyvė – SSRS. Skubiai buvo pakviestos dar penkios rinktinės. Zimbabvės komanda buvo suburta likus mažiau nei savaitei iki žaidynių, bet tai nesutrukdė jai iškovoti aukso.

Maskvos olimpinių žaidynių svetainė:

https://www.olympic.org/moscow-1980

Lietuvos sportininkai Maskvos vasaros olimpinėse žaidynėse

Žaidynės

Sporto šaka

Vardas

© 2018 LTOK, LTeam.
Svajonių įgyvendinimas: IT DREAMS