Kada? 1988 m. rugsėjo 17 – spalio 2 d.
Kur? PIETŲ KORĖJA
Iškovoti medaliai? 15

1988 m. Seulo vasaros olimpinės žaidynės

Apie žaidynes

Seulo vasaros olimpinėse žaidynėse dalyvavo 8397 sportininkai iš 159 rinktinių. Jie kovojo dėl 237 medalių komplektų.

Daugiausia medalių iškovojo (iš viso medalius laimėjo 52 rinktinių atstovai): 1. SSRS – 132 (55, 31, 46), 2. VDR – 102 (37, 35, 30), 3. JAV – 94 (36, 31, 27).

Lietuva žaidynėse

Net 25 sportininkai iš Lietuvos dalyvavo Seulo olimpinėse žaidynėse. Jie rungėsi irklavimo, rankinio, krepšinio, lengvosios atletikos, futbolo, dviračių plento ir treko, plaukimo, žirginio sporto varžybose. Lietuviai iškovojo 10 aukso, 3 sidabro ir 2 bronzos medalius.

Du aukso medalius Seulo iškovojo dviratininkas Gintautas Umaras. Daugiau nei vienam Lietuvos sportininkui nepavyko tapti dukart olimpiniu čempionu per vienerias žaidynes.

G.Umaras Seulo treke laimėjo ir asmenines, ir komandų persekiojimo lenktynes. Su SSRS komanda persekiojimo lenktynių auksą iškovojo ir Artūras Kasputis. O G.Umaro brolis Mindaugas, taip pat startavęs komandų lenktynėse, neturėjo progos užkopti ant garbės pakylos, nes dalyvavo tik ketvirtfinalyje – vėliau jį pakeitė kitas dviratininkas. Bet be medalio M.Umaras neliko – jam vieną savo trofėjų padovanojo brolis.

Keturi Lietuvos krepšininkai rungtyniavo olimpine čempione tapusioje SSRS rinktinėje – Arvydas Sabonis, Šarūnas Marčiulionis, Valdemaras Chomičius ir Rimas Kurtinaitis. Pusfinalyje SSRS rinktinė 82:76 palaužė būsimosios NBA legendos Davido Robinsono vediną JAV rinktinę, o finale 76:63 įveikė superžvaigždžių kupiną Jugoslavijos komandą.

Futbolo olimpiniais čempionais tapo du lietuviai – Arminas Narbekovas ir Arvydas Janonis. A.Narbekovas prie SSRS rinktinės triumfo prisidėjo dviem įvarčiais, vieną jų pelnė pusfinalio mačo su Italija pratęsime.

Prie Maskvos olimpinių žaidynių sidabro Seulo olimpinį auksą pridėjo rankininkas Voldemaras Novickis.

Olimpiniais vicečempionais Seule tapo plaukikas Raimundas Mažuolis (estafetė 4×100 m laisvuoju stiliumi), lengvaatlečiai Laimutė Baikauskaitė (1500 m bėgimas) ir Romas Ubartas (disko metimas).

Bronzą iškovojo dviratininkė Laima Zilporytė (plento grupinės lenktynės) ir krepšininkė Vitalija Tuomaitė.

Įdomūs faktai

Seulo žaidynes boikotavo Šiaurės Korėja ir jos sąjungininkė Kuba. O Etiopija, Albanija ir Seišeliai neatsiliepė į TOK siųstus kvietimus.

Olimpinėse žaidynėse debiutavo Aruba, Amerikos Samoa, Kuko salos, Guamas, Maldyvai, Vanuatu, Sent Vinsentas ir Grenadinai bei Pietų Jemenas.

Kanados buriuotojas Lawrence‘as Lemieux, „Finn“ jachtų klasėje buvęs antroje vietoje ir kovojęs dėl sidabro apdovanojimo,  varžybų metu pasitraukė, kad galėtų padėti susižeidusiam varžovui ir liko tik 21-oje vietoje. TOK sportininkui skyrė specialų Pieerre‘o de Coubertino apdovanojimą už pasiaukojimą ir drąsą.

Sovietų gimnastas Vladimiras Artiomovas iškovojo net keturis aukso medalius.

Anthony Nesty iš Surinamo iškovojo pirmąjį medalį savo šaliai. Auksą pelnęs 100 m peteliške plaukimo rungtyje, jis taip pat tapo pirmuoju juodaodžiu, laimėjusiu individualias plaukimo lenktynes.

Švedų fechtuotoja Kerstin Palm tapo pirmąja moterimi, olimpinėse žaidynėse dalyvavusia septynis kartus.

Pirmą kartą istorijoje visas tris dailiojo jojimo rungtis laimėjo moterys.

Į olimpinę programą įtrauktas stalo tenisas, o po 64 metų pertraukos grąžintas lauko tenisas.

Seulo olimpinių žaidynių svetainė:

https://www.olympic.org/seoul-1988

Lietuvos sportininkai Seulo vasaros olimpinėse žaidynėse

Žaidynės

Sporto šaka

Vardas

© 2018 LTOK, LTeam.
Svajonių įgyvendinimas: IT DREAMS