Kada? 2004 m rugpjūčio 13-29 d.
Kur? GRAIKIJA
Iškovoti medaliai? 3

2004 m. Atėnų vasaros olimpinės žaidynės

Apie žaidynes

Atėnų vasaros olimpinėse žaidynėse dalyvavo 10 625 sportininkai iš 201 rinktinės. Buvo išdalintas 301 medalių komplektas.

Daugiausia medalių Atėnų žaidynėse iškovojo (iš viso medalius laimėjo 74 rinktinių nariai): 1. JAV – 101 (36, 39, 26), 2. Kinija – 63 (32, 17, 14), 3. Rusija – 90 (28, 26, 36), … 45. Lietuva – 3 (1, 2, 0).

Lietuva žaidynėse

Lietuvai Atėnų olimpinėse žaidynėse atstovavo 59 sportininkai – baidarių ir kanojų irklavimo, bokso, buriavimo, dviračių plento ir treko, dziudo, imtynių, irklavimo, krepšinio, lengvosios atletikos, plaukimo, sunkiosios atletikos, šaudymo, šiuolaikinės penkiakovės.

Olimpinio čempiono titulą apgynė Virgilijus Alekna, nors iškart po varžybų lietuvio rezultatas buvo antras, o auksą per kitą dieną vykusį apdovanojimą rengėsi atsiimti vengras Robertas Fazekasas. Tačiau vengras pažeidė dopingo kontrolės reikalavimus – atsisakė duotį mėginį – ir buvo diskvalifikuotas. Auksas atiteko Lietuvos atletui, o jo rezultatas – 69 m 89 cm – iki šiol yra olimpinis rekordas.

Pirmaisiais nepriklausomos Lietuvos istorijoje olimpiniais vicečempionais tapo lengvaatletė Austra Skujytė ir penkiakovininkas Andrejus Zadneprovskis.

Po šiuolaikinės penkiakovės varžybų Lietuvoje buvo pagerbtas ir priešpaskutinę vietą užėmęs Edvinas Krungolcas. Jis prieš lemiamą bėgimo rungtį buvo dvyliktas ir beveik neturėjo galimybių kovoti dėl medalio. Todėl nutarė paaukoti savo asmeninį rezultatą, išbėgęs į trasą palaukė geresnėje pozicijoje buvusio A.Zadneprovskio, ir bėgo prieš jį taip padėdams lengviau įveikti distanciją.

Po trijų iš eilės iškovotų bronzos medalių šįkart greta garbės pakylos liko Lietuvos krepšinio rinktinė, nors pirmo etapo varžybose sugebėjo įveikti NBA žvaigždes atsivežusią JAV komandą 94:90.  Skaudžiausią nesėkmę Antano Sireikos treniruojami lietuviai patyrė pusfinalyje, kur 91:100 nusileido Italijai. Mače dėl bronzos vėl teko žaisti su amerikiečiais ir šįsyk pergalę šventė JAV – 104:96.

Lietuvos krepšinio rinktinėje Atėnuose žaidė Arvydas Macijauskas, Šarūnas Jasikevičius, Saulius Štombergas, Ramūnas Šiškauskas, Robertas Javtokas, Mindaugas Žukauskas, Darius Songaila, Eurelijus Žukauskas, Vidas Ginevičius, Kšyštofas Lavrinovičius, Dainius Šalenga, Dontas Slanina.

Prie pat garbės pakylos atgsidūrė ir treko dviratininkė Simona Krupeckaitė, užėmusi ketvirtąją vietą 500 m lenktynėse.

Penkti buvo boksininkas Jaroslavas Jakšto ir sunkiaatletis Ramūnas Vyšniauskas, septinti – plaukikas Vytautas Janušaitis ir dvivietę baidarę irklavę Alvydas Duonėla ir Egidijus Balčiūnas, aštunti – 4 km persekiojimo lenktynėse treke kovoję dviratininkai Linas Balčiūnas, Tomas Vaitkus, Raimondas Vilčinskas ir Ignatas Konovalovas.

Lietuvos vėliavą žaidynių atidaryme nešė krepšininkas Saulius Štombergas.

Įdomūs faktai

Lengvosios atletikos rutulio stūmimo rungtis vyko Senovės Olimpijoje, o šaudymo iš lanko varžybos buvo surengtos Panathenaiko stadione, kuriame 1896 m. vyko pirmos šiuolaikinės olimpinės žaidynės. Šiame stadione finišavo ir maratono bėgimas, kurio trasa buvo autentiška 1896 m. žaidynių – prasidėjo Maratono mūšio vietoje.

Olimpinėse žaidynėse pirmą kartą dalyvavo Kiribačio ir Rytų Timoro delegacijos.

Žaidynių programoje debiutavo moterų imtynės ir moterų fechtavimo kardo rungtis.

Filmas apie 2004 m. Atėnų olimpines žaidynes:

Atėnų olimpinių žaidynių svetainė:

https://www.olympic.org/athens-2004

Lietuvos sportininkai Atėnų vasaros olimpinėse žaidynėse

Žaidynės

Sporto šaka

Vardas

© 2018 LTOK, LTeam.
Svajonių įgyvendinimas: IT DREAMS