Kada? 2008 m rugpjūčio 8-24 d.
Kur? KINIJA
Iškovoti medaliai? 5

2008 m. Pekino vasaros olimpinės žaidynės

Apie žaidynes

Pekino vasaros olimpinėse žaidynėse dalyvavo 10 942 sportininkai iš 204 rinktinių. Buvo išdalinti 302 medalių komplektai.

Daugiausia medalių Pekino žaidynėse iškovojo (iš viso medalius laimėjo 87 rinktinių nariai): 1. Kinija – 100 (48, 22, 30), 2. JAV – 112 (36, 39, 37), 3. Rusija – 60 (24, 13, 23), … 57-58. Lietuva ir Nigerija – po 5 (0, 3, 2).

Lietuva žaidynėse

Pekino olimpinėse žaidynėse startavo 71 Lietuvos sportininkas – baidarių ir kanojų irklavimo, badmintono, bokso, buriavimo, dviračių plento ir treko, dziudo, gimnastikos, imtynių, irklavimo, krepšinio, lengvosios atletikos, plaukimo, stalo teniso, sunkiosios atletikos, šiuolaikinės penkiakovės atstovai.

Iš Kinijos į Lietuvą mūsų šalies sportininkai parsivežė penkis medalius – du sidabro ir tris bronzos. Olimpiniais vicečempionais tapo buriuotoja Gintarė Volungevičiūtė ir penkiakovininkas Edvinas Krungolcas, bronzos medaliai Pekine buvo įteikti penkiakovininkui Andrejui Zadneprovskiui, disko metikui Virgilijui Aleknai ir imtynininkui Mindaugui Mizgaičiui.

Bet praėjus aštuoneriems metams po Pekino žaidynių, 2016 m. lapkritį paskelbta, kad graikų–romėnų imtynių svorio kategorijoje iki 120 kg sidabro medalininkas Rusijos atstovas Chasanas Barojevas yra diskvalifikuotas. Jo mėginyje buvo rasta anaboliniams steroidams priskiriamo draudžiamo preparato turinabolio, tad jo sidabro medalis atiteko M.Mizgaičiui, o lietuvio iškovotas bronzos medalis perduodamas prancūzui Yannickui Szczepaniakui. 

Olimpinį sidabro medalį M.Mizgaičiui 2017 m. spalio 9 d. per iškilmingą ceremoniją Valdovų rūmuose Vilniuje įteikė Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentas Thomas Bachas.

Jau penktose iš eilės olimpinėse žaidynėse mažąjį finalą pasiekė Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė. Tačiau, kaip ir Atėnuose, liko be medalių – mače dėl bronzos 75:87 nusileido Argentinai. Ramūno Butauto treniruojamoje mūsų šalies komandoje žaidė Rimantas Kaukėnas, Mindaugas Lukauskis, Jonas Mačiulis, Darjušas Lavrinovičius, Ramūnas Šiškauskas, Marius Prekevičius, Simas Jasaitis, Linas Kleiza, Kšyštofas Lavrinovičius, Šarūnas Jasikevičius, Marijonas Petravičius, Robertas Javtokas.

Į prizinius aštuonetus taip pat pateko: šaulė Daina Gudzinevičiūtė (5 vieta), boksininkas Jaroslavas Jakšto (5 vieta), imtynininkas Mindaugas Ežerskis (7 vieta), treko dviratininkės Vilija Sereikaitė (6) ir Simona Krupeckaitė (8 vieta), irkluotojas Mindaugas Griškonis (8 vieta).

Lietuvos vėliavą žaidynių atidarymo iškilmėse nešė krepšininkas Šarūnas Jasikevičius.

Įdomūs faktai

Pirmą kartą olimpinius medalius iškovojo Tadžikistano, Afganistano, Mauricijaus, Sudano ir Togo sportininkai. Olimpinėse žaidynėse debiutavo Maršalo salų, Juodkalnijos ir Tuvalo atletai.

Olimpinių žaidynių programą papildė devynios naujos rungtys, tarp jų – ir vyrų bei moterų BMX dviračiai. Taip pat žaidynėse debiutavo moterų 3000 m klūtinis bėgimas, vyrų ir moterų 10 km plaukimas atvirame vandens telkinyje, stalo tenise dvejetų varžybas pakeitė moterų ir vyrų komandų turnyrai. Buvo atnaujinta ir fechtavimo varžybų programa.

Pekino olimpinių žaidynių svetainė:

https://www.olympic.org/beijing-2008

Lietuvos sportininkai Pekino vasaros olimpinėse žaidynėse

Žaidynės

Sporto šaka

Vardas

© 2018 LTOK, LTeam.
Svajonių įgyvendinimas: IT DREAMS