Kada? 2014 m. rugpjūčio 16-28 d.
Kur? KINIJA
Iškovoti medaliai? 7

2014 m. Nandzingo jaunimo vasaros olimpinės žaidynės

Faktai ir skaičiai

28 sporto šakos, 222 medalių komplektai, 3579 sportininkai iš 203 šalių.

Daugiausia medalių iškovojo (iš viso medalius laimėjo 87 šalių sportininkai): 1. Kinija – 65 (38, 13, 14), 2. Rusija – 57 (27, 19, 11), 3. JAV – 22 (10, 5, 7), … 19. Lietuva – 7 (3, 2, 2).

Lietuva žaidynėse

Senojoje Kinijos sostinėje Nandzinge Lietuvai atstovavo 21 sportininkas. Jaunieji olimpiečiai dalyvavo krepšinio, plaukimo, lengvosios atletikos, teniso, šiuolaikinės penkiakovės, irklavimo, kanojų irklavimo, paplūdimio tinklinio, dviračių sporto varžybose.

Lietuviai net aštuonis kartus kopė ant garbės pakylos. O ryškiausiai žibėjo tuo metu jau olimpinės ir pasaulio čempionės titulus savo kolekcijoje turėjusi Rūta Meilutytė.

Nandzinge R.Meilutytė iškovojo du aukso medalius – 50 m ir 100 m krūtine rungtyse. 100 m laisvuoju stiliumi distancijoje ji finišavo penkta.

Tiesiai iš Kinijos sportininkė nuskrido į Berlyną, kur tuo metu vyko Europos suaugusiųjų čempionatas ir triumfavo 50 m krūtine rungtyje. Pastaroji pergaė leido R.Meilutytei tapti pirmąja ir vienintele sportininke pasaulyje, laimėjusia visas svarbiausias plaukimo varžybas – olimpines žaidynes, jaunimo olimpines žaidynes, pasaulio ir Europos čempionatus ilgame ir trumpame baiseinuose, pasaulio jaunimo čempionatą, Pasaulio taurę, Europos jaunimo olimpinį festivalį.

Jaunimo olimpinių žaidynių auksą Nandzinge laimėjo ir Lietuvos krepšinio 3×3 rinktinė – Daliaus Lubio treniruojami Kristupas Žemaitis, Justas Vazalis, Martynas Sajus ir Jonas Lekšas. Dramatiškame finale lietuviai po pratęsimo išplėšė pergalę prieš prancūzus 18:16.

Sidabrą iškovojo plaukikas Povilas Strazdas (200 m kompleksiniu būdu) ir kanojininkas Vadimas Korobovas, bronzą – penkiakovininkas Dovydas Vaivada ir tenisininkė Akvilė Paražinskaitė. Ši sportininkė trečia buvo ne tik asmeninėse, bet ir dvejetų varžybose su latve Jelena Ostapenko. Pastarasis medalis neįtrauktas į bendra medalių lentelę.

Kanojų sprinto lenktynės, kuriose vicečempionu tapo V.Korobovas, buvo netradicinės. Sportininkai startavo po du, irkluodami į priešingas puses, suko ratą apie plūdurus. Distancijos ilgis – apie 450 metrų. Be to, Lietuvos atletas startavo ir kanojų slalomo varžybose. Jose Lietuvos sportininkas užėmė devintąją vietą.

Ketvirtąją vietą Nandzinge iškovojo irkluotoja Sonata Petrikaitė, lengvaatletis kūjo metikas Tomas Vasiliauskas, penkiakovininkė Aurelija Tamašauskaitė. Ji ketvirta buvo ir mišrių estafečių varžybose kartu su prancūzu Gabrieliu Cianelli.

Lietuvos vėliavą olimpinių žaidynių atidaryme nešęs Europos jaunimo olimpinio festivalio čempionas lengvaatletis Benediktas Mickus užėmė aštuntąją vietą.

Dviratininkai Nandzinge varžėsi jungtinėse komandų rungtyse – kalnų dviračių, BMX ir plento varžybose, o jose surinkti taškai buvo sumuojami. Galutinės komandų vietos turėjo paaiškėti po kalnų dviračių atkrintamųjų varžybų ir lenktynių, BMX varžybų, plento asmeninių ir grupinių lenktynių. Pirmosiose keturiose rungtyse šaliai galėjo atstovauti po vieną sportininką, o plento grupinėse lenktynėse startavo abu. Lietuvai atstovavusios Ernesta Strainytė ir Eva Manikaitė užėmė septintąją vietą.

Žaidynių svetainė:

https://www.olympic.org/nanjing-2014

© 2018 LTOK, LTeam.
Svajonių įgyvendinimas: IT DREAMS