Rio logotipas
Kada? 2016 m. rugpjūčio 5-21 d.
Kur? BRAZILIJA
Iškovoti medaliai? 4

2016 m. Rio de Žaneiro vasaros olimpinės žaidynės

Apie žaidynes

Olimpinės žaidynės pirmą kartą surengtos Pietų Amerikoje. Jose debiutavo Kosovas, Pietų Sudanas ir Pabėgėlių olimpinė komanda. Rio de Žaneiro olimpinėze žaidynėse dalyvavo 207 rinktinės, 11 238 sportininkai. Buvo išdalinti 306 medalių komplektai

Daugiausia medalių iškovojo (iš viso medalius laimėjo 86 šalių sportininkai): 1. JAV – 121 (46, 37, 38), 2. Didžioji Britanija – 67 (27, 23, 17), 3. Kinija – 70 (26, 18, 26), … 65. Lietuva – 4 (0, 1, 3).

Lietuva žaidynėse

Lietuvai Rio de Žaneire atstovavo 67 sportininkai – baidarių ir kanojų irklavimo, buriavimo, bokso, dviračių plento ir treko, dziudo, gimnastikos, imtynių, lengvosios atletikos, krepšinio, plaukimo, sunkiosios atletikos, šaudymo, šiuolaikinės penkiakovės, teniso. Mūsų šalies komandos taupyklėje – 4 medaliai.

Sidabrą į Lietuvą parvežė irkluotojai Saulius Ritter ir Mindaugas Griškonis, bronzą – irkluotojos Donata Karalienė ir Milda Valčiukaitė, baidarininkai Aurimas Lankas ir Edvinas Ramanauskas, sunkiaatletis Aurimas Didžbalis.

Į prizinius aštuonetus pateko dvivietės baidarės įgula Ričardas Nekriošius ir Andrejus Olijnikas (5), plaukikai Londono olimpinė čempionė Rūta Meilutytė (7 vieta) ir Simonas Bilis (8), Pekino olimpinė vicečempionė buriuotoja Gintarė Scheidt (7), vyrų krepšinio rinktinė (7).

Žaidynių atidaryme Lietuvos vėliavą nešė G.Scheidt, o jos vyras, taip pat buriuotojas Robertas Scheidtas buvo Brazilijos delegacijos vėliavnešys. Uždarymo iškilmėse mūsų šalies vėliava buvo patikėta E.Ramanauskui.

Lietuvos delegacijoje pirmą kartą istorijoje buvo tenisininkas – Ričardas Berankis.

Įdomūs faktai

Rio de Žaneire į olimpinių žaidynių programą pirmą kartą įtrauktas regbis-7, po 112 metų pertraukos vyko olimpinės golfo varžybos.

Pirma kartą medalius iškovojo Fidžio, Jordanijos ir Kosovo komandos. Pirmuosius aukso medalius laimėjo Bahreinas, Puerto Rikas, Singapūras, Vietnamas ir Tadžikistanas. 

JAV plaukikas Michaelas Phelpsas tapo labiausiai tituluotu olimpiečiu istorijoje ir baigė olimpinę karjerą savo kolekcijoje turėdamas 28 medalius – 23 aukso, 3 sidabro, 2 bronzos.

Olimpinis futbolo turnyras vyko ne tik Rio de Žaneire, bet ir San Paule, Belo Horizontėje, Salvadore, Brazilijoje ir Manause.

Oficiali Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių svetainė:

https://www.olympic.org/rio-2016

Lietuvos olimpinės rinktinės himnas Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse „Tu privalai skambėt“:

Lietuvos sportininkai Rio de Žaneiro vasaros olimpinėse žaidynėse

Žaidynės

Sporto šaka

Vardas

© 2018 LTOK, LTeam.
Svajonių įgyvendinimas: IT DREAMS