logo
days
hours
mins
secs
Lietuvos antidopingo agentūros švietimo vadybininkė Dalia Motiejūnaitė
07
Oct
#Švietimas
Olimpinio mėnesio antroji savaitė: sveika mityba ir sąžiningas sportas

Spalio 7–13 dienomis vyks antroji „Olimpinio mėnesio“ savaitė, kurios tema – sveika mityba ir sąžiningas sportas. Šios savaitės metu pradinukams bus suteikta žinių apie subalansuotą mitybą, kaip tinkamas maistas padeda augančiam organizmui siekti fizinių ir protinių rezultatų.

Lietuvos antidopingo agentūros švietimo vadybininkė Dalia Motiejūnaitė dalinsis patarimais vaikams, mokytojams ir tėvams apie sporto ir mitybos sąsajas bei neleistinas medžiagas sporte.

„Valgydami tinkamai subalansuotą ir visavertį maistą, galime sėkmingai sportuoti, judėti, mokytis, būti energingais ir linksmais, – sako ekspertė Dalia. – Jei mūsų organizmas gauna daugiau nesubalansuoto maisto, jis tampa ne nauda, o kliūtimi judėti greičiau, galvoti aiškiau, būti smagiems; mes aptingstame, nenorime nieko daryti, ir mūsų organizmas nustoja funkcionuoti taip, kaip norėtume. Tai ypač aiškiai jaučiame tiek mokydamiesi, tiek sportuodami.“

2024 metais „Olimpinio mėnesio” projekte ir vėl dalyvaus rekordinis pradinukų skaičius – tai net 2 855 klasės iš visų 60 šalies savivaldybių. Iš viso projekte dalyvaus daugiau nei 56 tūkst. pradinukų. „Olimpinis mėnuo” kviečia jaunuosius piliečius atkreipti dėmesį į fizinio raštingumo, sveikos mitybos, sąžiningo sporto, e-sporto ir fizinio aktyvumo temas.

Rugsėjo 30–spalio 27 dienomis jau septintą kartą vyksta Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) organizuojamas projektas pradinukams – „Olimpinis mėnuo”. Kiekvieną savaitę pristatomos skirtingos temos. Pirmosios savaitės tema buvo fizinis raštingumas. Projekto dalyvių, be sveikos mitybos ir sąžiningo sporto, dar laukia e-sporto ir fizinio aktyvumo temų savaitės.

Šiuo projektu siekiama bendradarbiaujant su pedagogais ir tėvais skatinti fizinio raštingumo ugdymą, padėti moksleiviams atrasti sveiką gyvenseną ir fizinį aktyvumą kaip linksmą bei naudingą veiklą bei supažindinti su olimpinėmis vertybėmis ir principais. Projektas įtraukia žinomus šalies sportininkus – tituluoti ir garsūs Lietuvos olimpiečiai mielai prisijungia prie „Olimpinio mėnesio” veiklų.

„Olimpinio mėnesio” iniciatyvą globoja pirmoji šalies ponia Diana Nausėdienė.

Organizatoriai – Lietuvos tautinis olimpinis komitetas.