logo
days
hours
mins
secs
Kada? 1936 m. rugpjūčio 1–16 d.
Kur? VOKIETIJA
Iškovoti medaliai? 0
1936 m. Berlyno vasaros olimpinės žaidynės

Apie žaidynes

Berlyno olimpinėse žaidynėse dalyvavo 3963 sportininkai iš 49 valstybių. Jie išsidalino 129 medalių komplektus.

Daugiausia medalių iškovojo (iš viso medalius laimėjo 32 rinktinių nariai): 1. Vokietija – 89 (33, 26, 30), 2. JAV – 56 (24, 20, 12), 3. Vengrija – 16 (10, 1, 5).

ietuva žaidynėse

Lietuvos sportininkai nedalyvavo Berlyno olimpinėse žaidynėse. Bet JAV krepšinio rinktinės gretose olimpiniu čempionu tapo Pranas Lubinas (Frank Lubin), vėliau atstivavęs Lietuvos nacionalinei komandai ir su ja iškovojęs 1939 m. Europos čempiono titulą. Būtent jo metimas lėmė lietuvių pergalę lemiamose Kaune vykusių pirmenybių rungtynėse su latviais.

Įdomūs faktai

Krepšinis pirmą kartą buvo įtrauktas į olimpinių žaidynių programą. Olimpinėse žaidynėse taip pat debiutavo rankinis 11×11 bei baidarių ir kanojų irklavimas.

Berlyno žaidynės įsiminė dėl Adolfo Hitlerio nesėkmingo bandymo jas panaudoti norint įrodyti vadinamosios arijų rasės pranašumo teorijas. Tuo metu populiariausiu žaidynių herojumi tapo afroamerikietis Jesse Owensas, laimėjęs auksą 100 m, 200 m, 4×100 m estafetės bėgimuose ir šuolių į tolį rungtyje.

Berlyno žaidynėse buvo pirmos transliuotos per televiziją.

Trylikametė amerikietė Marjorie Gestring laimėjo auksą šuolių į vandenį varžybose ir tapo visų laikų jauniausia olimpine čempione. Visų laikų jauniasi olimpinių žaidynių medalininke Berlyne tapo dvylikametė dabė Inge Sorensen, iškovojusi bronzą 200 m plaukimo krūtine rungtyje.

Pirmą kartą buvo surengta olimpinio deglo estafetė – Senovės Olimpijoje Graikijoje įžiebta ugnis nuo tada nešama į žaidynių sostinę.

Tai buvo paskutinės žaidynės iki Antrojo pasaulinio karo.

Berlyno olimpinių žaidynių svetainė:

https://www.olympic.org/berlin-1936