logo
days
hours
mins
secs
Kada? 2002 m. vasario 8-24 d.
Kur? JAV
Iškovoti medaliai? 0
2002 m. Solt Leik Sičio žiemos olimpinės žaidynės

Apie žaidynes

Solt Leik Sičio žiemos olimpinėse žaidynėse dalyvavo 2399 sportininkai iš 99 rinktinių. Jie kovojo dėl 80 medalių komplektų.

Daugiausia medalių Solt Leik Sičio žaidynėse iškovojo (iš viso medalius laimėjo 24 rinktinių atstovai): 1. Norvegija – 25 (13, 5, 7), 2. Vokietija – 36 (12, 16, 8), 3. JAV – 34 (10, 13, 11).

Lietuva žaidynėse

Solt Leik Sityje Lietuvai atstovavo aštuoni sportininkai – keturi slidininkai, du biatlonininkai ir šokių ant ledo pora.

Būtent čiuožėjai ryškiai sužibėjo ant olimpinio ledo, iškovoję penktają vietą.

Tiesa, ir patys sportininkai, ir jų gerbėjai manė, kad Lietuvos pora verta medalių. Tačiau teisėjų vertinimai nustūmė mūsiškius į penktąją poziciją. Po varžybų Lietuvos čiuožimo federacijos vadovas Kazimieras Starkevičius įteikė protestą Tarptautinei čiuožimo sąjungai. Proteste buvo teigiama, jog teisėjų vertinimuose neatsispindėjo, kad Italijos ir Kanados pora griuvo. Tačiau protestas nebuvo patenkintas, italai užėmė trečiąją vietą, o kanadiečiai ketvirtąją, Lietuvos duetui teko tenkintis penktąja vieta.

Olimpinį krikštą Solt leik Sityje gavo biatlonininkė Diana Rasimovičiūtė.

Lietuvos vėliavą atidarymo iškilmėse nešė slidininkas Ričardas Panavas.

Olimpinis čempionas Darius Kasparaitis su Rusijos ledo ritulio rinktine iškovojo bronzos medalį.

Įdomūs faktai

Pirmą kartą žaidynių istorijoje olimpiniame kaimelyje kartu su sportininkais gyveno Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentas – belgas Jacques‘as Rogge‘as.

Į olimpinių žaidynių programą įtrauktas moterų bobslėjus, po 54 metų žiemos žaidynėse vyko skeletono varžybos.

Skandalas dėl teisėjų neobjektyvumo kilo ne tik šokiuose ant ledo. Dailiojo čiuožimo sportinių porų varžybose buvo įteikti net du aukso medalių komplektai. Vieną jų Rusijos porai Jelenai Berežnajai ir Antonui Sicharulidzei skyrė arbitrai, o kitas po TOK Vykdomojo komiteto balsavimo buvo įteiktas kanadiečiams Jamie Sale ir Davidui Pelletier. Tarptautinė čiuožimo sąjunga pripažino, kad viena iš teisėjų galėjo būti šališka vertindama pasirodymus ir tai lėmė klaidą padariusių, bet už tai nenubaustų rusų pergalę.

Norvegijos biatlonininkas Ole Einaras Bjoerndalenas laimėjo visų keturių vyrų biatlono rungčių, įskaitant estafetę, auksą.

Vokietijos vienviečių rogučių pilotas Georgas Hacklis tapo pirmuoju istorijoje sportininku, laimėjusiu tos pačios rungties auksą penkiose žaidynėse iš eilės.

Pirmuosius istorijoje žiemos olimpinių žaidynių aukso medalius iškovojo Kinija ir Australija.

Filmas apie 2002 m. Solt Leik Sičio olimpines žiemos žaidynes:

Solt Leik Sičio olimpinių žaidynių svetainė:

https://www.olympic.org/salt-lake-city-2002