logo
days
hours
mins
secs
Kada? 2016 m. vasario 12-21 d.
Kur? NORVEGIJA
Iškovoti medaliai? 0
2016 m. Lilehamerio žiemos jaunimo olimpinės žaidynės

Faktai ir skaičiai

7 sporto šakos, 70 medalių komplektų, 1100 sportininkų iš 71 šalies.

Daugiausia medalių iškovojo (iš viso medalius laimėjo 28 šalių atstovai): 1. JAV – 16 (10, 6, 0), 2. Pietų Korėja – 16 (10, 3, 3), 3. Rusija – 24 (7, 8, 9).

Lietuva žaidynėse

Žaidynių atidarymo ceremonijoje Norvegijos princesė Ingridaa Alexandra uždegė tą patį aukurą, kurį 1994 m. žiemos olimpinėse žaidynėse įžiebė jos tėvas princas Haakonas. O beveik visos varžybos vyko arenose arba trasose, kuriose kovojo 1994 m. žaidynių dalyviai.

Lietuvos vėliavą atidarymo iškilmėse nešė ledo šokėjas Deividas Kizala.

Jaunimo žaidynėse Lilehameryje dalyvavo dešimt Lietuvos sportininkų – trys biatlonininkai, du kalnų slidininkai, ledo šokėjų pora, po vieną slidininką, snieglentininką ir ledo ritulininką.

Dailiojo čiuožimo atstovai Guostė Damulevičiūtė ir D.Kizala žaidynėse rungtyniavo su dar vienuolika porų ir galutinėje įskaitoje liko devinti.

Lietuviai dalyvavo ir mišrių komandų varžybose. Iki tol nepažįstami komandos „Motivation“ nariai – Lietuvos pora, žaidynių porinio čiuožimo čempionai iš Rusijos Jekaterina Borisova ir Dmitrijus Sopotas, Malaizijos sportininkas Kai Xiang Chew ir Pietų Korėjos čiuožėja Ji Hyun Byun – per vieną dieną tapo draugais, stebėjo vieni kitų pasirodymus ir aistringai vieni kitus palaikė. Tai buvo lyderių komanda, beveik iki varžybų pabaigos išsilaikiusi trejetuke, tačiau nepriekaištingas paskutinio varžovo iš Latvijos startas pridėjo daug taškų konkurentams ir „Motivation“ liko ketvirta.

Pirmą kartą jaunimo žiemos olimpinėse žaidynėse dalyvavęs Lietuvos ledo ritulininkas Dinas Mukovozas pasirodė tikrai garbingai. Sportininkas savo gebėjimus turėjo parodyti šešiose Iššūkio turnyro rungtyse. D.Mukovozo „arkliukas“ – smūgių tikslumas, tačiau vietą finale smulkiam atletui užtikrino ne ši, o vikrumo rungtis. Finale žiūrovus ir varžybas transliavusios televizijos komentatorius žavėjo ledo ritulininko taiklumas – smūgių tikslumo rungtyje D.Mukovozas neturėjo lygių ir nesunkiai įveikė visus varžovus. Deja, sportininkui iki medalio pritrūko šiek tiek sėkmės, o galbūt ir patirties – nuo bronzos apdovanojimo jį skyrė vos keli taškai, bet ir užėmęs šeštą vietą jaunasis olimpietis neslėpė džiaugsmo.

Būtent D.Mukovozui buvo patikėta nešti Lietuvos vėliavą per žaidynių uždarymą.

Aras Arlauskas – dar vienas sportininkas, kurio dėka jaunimo žaidynėse Lietuvai buvo atstovaujama naujoje snieglenčių sporto šakoje. Aras varžėsi su snieglenčių kroso dalyviais. Pirmajame atrankos etape sportininkai leisdamiesi po vieną turėjo kuo greičiau įveikti trasą. Lietuvis pirmąjį atrankos etapą įveikė, tačiau varžydamasis grupėse į pusfinalį neprasibrovė.

A.Arlauskas taip pat varžėsi mišrioje Nr. 2 pavadintoje komandoje ir dėl taškų kovojo kartu su Prancūzijos sportininkais – dviem merginomis ir vaikinu. Kartu su ekipa lietuviui pavyko pasiekti geresnį rezultatą – komanda užėmė 7 vietą.

Geriausią rezultatą iš trijų žaidynėse startavusių Lietuvos biatlono atstovų pasiekė 7,5 km sprinto varžybose 13 vietą iškovojęs Linas Banys. Dviejose ugnies linijose tik vienas jo šūvis buvo netaiklus, o stipriems Lino varžovams tą dieną šaudyti sekėsi kur kas prasčiau.

Kalnų slidinėjimo varžybose iš Lietuvos sportininkų geriau sekėsi Andrejui Drukarovui. Jis slalomo rungtyje buvo 27-tas. Eglė Augustaitytė didžiajame slalome buvo 30-ta.

Žaidynėse startavę slidininkai išbandė jėgas naujoje rungtyje – pirmą kartą olimpinėse žaidynėse buvo įrengta „Cross Free“ trasa, gausi slidininkams neįprastų kliūčių. Lietuvos slidininkas Rokas Vaitkus pateko į pusfinalį, bet vietos finale jaunajam sportininkui užsitikrinti nepavyko, bendroje įskaitoje jis liko 23-ias. 

Žaidynių svetainė:

https://www.olympic.org/lillehammer-2016